Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Πρωτοβουλία για την Παιδική Βιβλιοθήκη: Κάλεσμα διαμαρτυρίας για την ΚΥΡΙΑΚΗ, 28/10

Κάλεσμα διαμαρτυρίας για την Παιδική Βιβλιοθήκη Σύρου


Έχουν κιόλας περάσει δυόμισυ χρόνια από τότε που ανέστειλε τη λειτουργία
της η Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη του νησιού μας. Μέσα σ’ αυτά τα δυόμισυ χρόνια οι πολίτες της Σύρου διαμαρτυρήθηκαν, μάζεψαν υπογραφές, έκαναν αιτήματα προς το Δημοτικό Συμβούλιο και οι εφημερίδες -τοπικές και μη- πολλάκις ασχολήθηκαν με το θέμα.

Το αποτέλεσμα; Μηδέν εις το πηλίκον! Η βιβλιοθήκη μας κλειστή και τα βιβλία
διαθέσιμα μόνον στα τρωκτικά. Ο αρμόδιος Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας αδυνατεί να συντηρήσει τον ένα υπάλληλο που απασχολούσε η βιβλιοθήκη ενώ από την άλλη ο Δήμος έχει μέχρι στιγμής αρκεστεί σε ψηφίσματα συμπαράστασης για μια βιβλιοθήκη που απο το 2002 που άνοιξε τις πόρτες της φιλοξενούσε καθημερινά δεκάδες παιδιών.

Από όταν ξεκίνησε τη λειτουργία της και για 8 ολόκληρα χρόνια η βιβλιοθήκη
λειτουργούσε όχι απλά ως δανειστική, αλλά κυρίως ως χώρος ανάγνωσης, συνεύρεσης, και δημιουργικών δραστηριοτήτων των παιδιών τα απογεύματα, ενώ παράλληλα τα πρωινά δεχόταν επισκέψεις από σχολικές τάξεις όπου παρουσιάζονταν εκπαιδευτικά προγράμματα. «Χώρο της φαντασίας και της δημιουργίας» την ονόμασαν τα ίδια τα παιδιά αφού σίγουρα γι’ αυτά ήταν κάτι πολύ παραπάνω από μια απλή βιβλιοθήκη ή αναγνωστήριο. Χώρος δημιουργικής ανακάλυψης του κόσμου των βιβλίων και της γνώσης, χώρος κατασκευών και παιχνιδιού, χώρος μοιράσματος συναισθημάτων με τους
φίλους.

Εν έτει 2012 και εν μέσω κρίσης –κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής, αξιών- η βιβλιοθήκη των παιδιών είναι ακόμη με λουκέτο. Τώρα που περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή είναι αναγκαία η λειτουργία της. Τώρα που περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή τα παιδιά χρειάζονται ένα χώρο όπου θα καλλιεργούν την προσωπικότητά τους και τη σχέση τους με το βιβλίο, όπου θα διευρύνουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

Είναι καιρός πια ο Δήμος να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί και να τιμήσει τις υποχρεώσεις του προς τους δημότες του. Να δείξει την ευαισθησία του προς τους γονείς και τα παιδιά του νησιού μας, αναλαμβάνοντας ο ίδιος τη συνεχή λειτουργία της Παιδικής Βιβλιοθήκης.

Σας προσκαλούμε την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 12:30
(αμέσως μετά το τέλος της σχολικής παρέλασης) στο χώρο έξω απο την Παιδική Βιβλιοθήκη (πλατεία Ερμούπολης) σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για την επαναλειτουργία της.

Θα πραγματοποιηθούν δημιουργικά εργαστήρια για τα παιδιά.

paidikibiblsyrou@gmail.com - paidikibiblsyrou@yahoo.gr
https://www.facebook.com/pages/Πρωτοβουλία-για-την-Παιδική-Βιβλιοθήκη-
Σύρου/474252982597238

Ακολουθεί το σχετικό με το θέμα αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο και
αναμένουμε εκ μέρους σας ψήφισμα συμπαράστασης προκειμένου να το
επισυνάψουμε στο αίτημα που θα κατατεθεί στο Δήμο.
Επίσης στέλνουμε φόρμα για συλλογή υπογραφών.

Προς: 1.Δήμαρχο Δήμου Σύρου-Ερμούπολης
2.Δημοτικό Συμβούλιο
Κοινοποίηση: Πρόεδρο ΟΠΑΣ

ΘΕΜΑ: Αίτημα της “Πρωτοβουλίας για την Παιδική Βιβλιοθήκη” για ενέργειες
του Δήμου με σκοπό την επαναλειτουργία της.

Κύριε Δήμαρχε,

́Οπως όλοι γνωρίζουμε έχουν περάσει 2,5 χρόνια από τότε που η Παιδική
Βιβλιοθήκη ανέστειλε τη λειτουργία της. Μέσα σε αυτό το διάστημα πολίτες της Σύρου, αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο που έπαιξε για τα παιδιά και την κοινωνία τα 8 χρόνια που παρέμεινε ανοιχτή, διαμαρτυρήθηκαν, συγκέντρωσαν υπογραφές και έκαναν ενέργειες προς το Δήμο για την εύρεση λύσης για την επαναλειτουργία της.

Να σας θυμίσουμε πως το Δημοτικό Συμβούλιο σε ψήφισμα που εξέδωσε στις 12 Ιουλίου 2010 προς το Υπουργείο Παιδείας ανέφερε για την Παιδική Βιβλιοθήκη: «...να μη χαθεί μια τόσο πολύτιμη κυψέλη γνώσης και πνευματικής καλλιέργειας απο την τοπική μας κοινωνία.»

Παρά όμως τις ενέργειες που έγιναν, η Βιβλιοθήκη εξακολουθεί να μένει
κλειστή γιατί, δυστυχώς διαπιστώνουμε, ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς -ΟΠΕΒ και Υπουργείο Παιδείας- αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν λύση στο ζήτημα. Γνωρίζουμε –και αναγνωρίζουμε- ότι ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης παραχωρούσε δωρεάν το χώρο για να λειτουργεί η Βιβλιοθήκη και κάλυπτε τα λειτουργικά της έξοδα. Επίσης γνωρίζουμε πως ο ΟΠΕΒ έχει παραχωρήσει στο Δήμο την άδεια φύλαξης των βιβλίων και του υπόλοιπου υλικού της Βιβλιοθήκης.

Αιτούμαστε κατόπιν όλων αυτών να προβεί ο Δήμος σε όλες τις απαραίτητες
ενέργειες προκειμένου να αναλάβει ο ίδιος εξ ́ολοκλήρου την επαναλειτουργία της Παιδικής Βιβλιοθήκης σε μόνιμη και σταθερή βάση. Να ζητήσει από τον ΟΠΕΒ τη δυνατότητα χρήσης των βιβλίων και του υλικού και να ορίσει ένα άτομο που θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για τη σωστή λειτουργία της βιβλιοθήκης.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι το δίκαιο αίτημά μας θα εισακουστεί αφού όπως
αναφέρατε και οι ίδιοι στο προαναφερθέν ψήφισμά σας: «Δυστυχώς, αυτή η
κατάσταση έχει μοναδικά πραγματικά θύματα τα παιδιά,για τα οποία ο θεσμός των βιβλιοθηκών είναι ευλογία» και «...δεν είναι δυνατόν τα παιδιά μας να γίνονται τα πρώτα θύματα στο βωμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου