Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – Κ.Υ. ΝΑΞΟΥ, Κ.Υ. ΑΜΟΡΓΟΥ, Π.Ι. & Π.Ι.Ι. ΝΑΞΟΥ, ΑΜΟΡΓΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : Ανακοίνωση για την Πανελλαδική Κινητοποίηση της 30ης/11/2012




Την Παρασκευή, 30/11/2012 πραγματοποιήθηκε Πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Νοσοκομειακών Ιδρυμάτων που μεθοδεύονται με γοργούς ρυθμούς από το μνημονιακό κράτος και την Τρόικα, τα όργανα δηλαδή του διεθνούς, ληστρικού καπιταλισμού. Η κινητοποίηση, που περιλάμβανε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας και παράλληλες συγκεντρώσεις στα κατά τόπους Νοσοκομεία, έγινε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν.-Κ.Υ. Ικαρίας και στηρίχτηκε από την ΠΟΕΔΗΝ η οποία προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας για την Αθήνα και απεργία για τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας προκειμένου να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στην δράση.



Το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, Κ.Υ. Αμοργού, Π.Ι. & Π.Π.Ι. Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων πήρε μέρος στην κινητοποίηση και έκανε ανοιχτό κάλεσμα σε όλη την κοινωνία της Νάξου να συμμετέχει στις συγκεντρώσεις της Νάξου και της Αθήνας και να διαμαρτυρηθεί για την απαξίωση και διάλυση των δομών υγείας που επιχειρείται απαιτώντας ταυτόχρονα ελεύθερη πρόσβαση όλου του λαού σε δημόσιες, δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και αυτόνομο- αναβαθμισμένο Νοσοκομείο Νάξου.



Στο κάλεσμα έξω από το Νοσοκομείο μας υπήρχε, ικανοποιητική παρουσία από πολλούς συμπολίτες μας που ένιωσαν την ανάγκη να υπερασπιστούν το δικαίωμα πρόσβασης όλων των ανθρώπων στις υπηρεσίες υγείας, την ποιοτική περίθαλψη αλλά και την αξιοπρεπή ζωή εν γένει. Στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν εργαζόμενοι του Νοσοκομείου – μέλη του Σωματείου μας, μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της Λαϊκής Συσπείρωσης Νάξου, του Συνασπισμού, της Κίνησης Πολίτες για τα Νησιά μας, των οικολόγων Νάξου, του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανταλλακτικής Οικονομίας στη Νάξο «Παρ΄το Αλλιώς» και μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης Νάξου που είχε και την μαζικότερη συμμετοχή.



Η δράση έξω από το Υπουργείο Υγείας είχε ικανοποιητική επίσης συμμετοχή από πολλά Σωματεία και Εργαζομένους Νοσοκομείων όλης της Χώρας (Πρέβεζας, Μεσολογγίου, Νάξου, Ικαρίας, Κύμης, Λήμνου, Αγρινίου, Αγ. Σάββα, Ελπίς, Θριάσιου κ.α) και εκπροσώπους των ομοσπονδιών ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση των σωματείων με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείο και συγκεκριμένα με τον Γενικό Γραμματέα κύριο Καλλίρη.



Στη συνάντηση αυτή, εκπρόσωπος του Σωματείου μας παρουσίασε την ζοφερή πραγματικότητα που επικρατεί στον τομέα υγείας του νησιού μας. Μίλησε για τους υφιστάμενους εξοπλισμούς και υποδομές που για χρόνια τώρα μένουν αναξιοποίητα με αποκλειστική ευθύνη των κρατούντων, την αιμοδοσία που διαρκώς ανακοινώνεται αλλά ποτέ δεν γίνεται και την δραματική συρρίκνωση του Οργανισμού μας με την τελευταία υπουργική απόφαση του Απρίλη. Παρουσίασε τα προβλήματα από την τραγική υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση σε όλους τους κλάδους αλλά και τους διορισμούς ιατρών για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και έχουν σκαλώσει πάνω από ένα χρόνο τώρα στο Υπουργείο. Μίλησε ακόμα για τις συνθήκες διακομιδών που στοιχίζουν πανάκριβα αλλά και για τους ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους που στερούνται ελεύθερης πρόσβασης στο ΕΣΥ αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα χαράτσια που διαρκώς επιβάλλονται στη δημόσια υγεία.



Φροντίσαμε να καταστήσουμε σαφές στους άρχοντες του Υπουργείου, πως η συγχώνευση του Νοσοκομείου Νάξου με την Σύρο θα είναι καταστροφική για την υγεία και την ασφάλεια των συμπολιτών μας αφού οι ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους εκπτώσεις στις παροχές υγείας. Τονίσαμε δε ότι η κοινωνία της Νάξου δεν θα ανεχθεί άλλο τον γενικότερο εμπαιγμό που βιώνει χρόνια τώρα όσον αφορά την αναβάθμιση της υγειονομικής μας μονάδας και ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη διατήρησης ενός αυτοτελούς – αυτοδύναμου Νοσοκομείου στο νησί της Νάξου που πληθυσμιακά άλλωστε είναι ίδια με τη Σύρο και επιπλέον το καλοκαίρι φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.



Παρόμοια προβλήματα και προβληματισμοί κατατέθηκαν από όλα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία που συμμετείχαν στην συνάντηση αλλά και από τους εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ που βρίσκονταν εκεί, γεγονός που αποδεικνύει ότι η επίθεση κατά της υγείας και της ζωής μας είναι γενική και πρέπει όλοι, συσπειρωμένοι να αντιταχθούμε σε αυτήν.



Ο Γενικός Γραμματέας από την πλευρά του, δεν προέβη σε καμία δέσμευση για την απόσυρση των συγχωνεύσεων και την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, περιορίστηκε απλά στην αόριστη δήλωση «τα επανεξετάζουμε» αναφέροντας πως οι νέοι Οργανισμοί θα ανακοινωθούν μέσα στον Γενάρη του 2013, όταν δηλαδή σύμφωνα με τον νόμο θα έχει ήδη αρχίσει να ισχύει η νέα ενιαία δομή των υπό συγχώνευση Νοσοκομείων!!!!!!!!!! Είναι αλήθεια βέβαια πως δεν περιμέναμε και τίποτα περισσότερο …… οι προθέσεις του κράτους και οι επιταγές της Τρόικας είναι ανακοινωμένα από καιρό. Από τα 150 Νοσοκομεία θα μείνουν το πολύ 90 και τα πρώτα που θα κλείσουν ή θα υποβαθμιστούν θα είναι τα υπό συγχώνευση, όπως άλλωστε αποδείχτηκε και από τα θεραπευτήρια ΙΚΑ κ.α. της Αθήνας τα οποία υποτίθεται ότι απλά θα συγχωνεύονταν «διοικητικά» αλλά τελικά σε πολύ σύντομο χρόνο έκλεισαν.



Μετά το πέρας της καθ΄ όλα άκαρπης συνάντησης μας με τον κ. Γενικό, οι συγκεντρωμένοι, πραγματοποιήσαμε με πολύ παλμό, πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στην συνέχεια έλαβε χώρα Γενική Συνέλευση των παραβρισκόμενων Σωματείων στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ. Στην συνέλευση, το αγωνιστικό πνεύμα ήταν διάχυτο και το αίτημα για πανελλαδικό συντονισμό εκφράστηκε καθολικά. Αποφασίστηκε η άμεση συνέχιση των κοινών δράσεων σε πανελλαδικό επίπεδο, η ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών, η δυναμική συμμετοχή στην Πανελλαδική Απεργία της 19/12/2012 και η διοργάνωση νέου Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου στο Υπουργείο Υγείας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Γενάρη με πιθανότερη ημερομηνία την Παρασκευή 11/01/2013 με συμμετοχή εργαζομένων, τοπικών φορέων, συλλογικοτήτων και όλου του αγωνιζόμενου λαού.



Στο Νησί μας έχει ήδη επιχειρηθεί στο παρελθόν η δημιουργία ενός μαζικού κινήματος για την υγεία. Οι αποκλεισμοί των ταμείων του Νοσοκομείου που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με συνέπεια και συνέχεια σε εβδομαδιαία βάση για πάνω από τρείς μήνες με πρωτοβουλία της Ανοιχτής Συνέλευσης Νάξου και συμμετοχή πολλών πολιτών αλλά και οι προσπάθειες και οι κινητοποιήσεις της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία (αποκλεισμοί κ.α.) αν και τελικά πυρπολήθηκαν εσκεμμένα και ύπουλα από τον κατεστημένο συνδικαλισμό και όχι μόνο, έχουν αφήσει μια σοβαρή παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον του αγώνα.



Σήμερα, είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ να συγκροτηθούμε όλοι μαζί, σωματεία, φορείς, δημοκρατικές παρατάξεις, σύλλογοι, συλλογικότητες αλλά κυρίως όλος ο Ναξιακός λαός από την βάση σε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης, αλληλεγγύης και αγώνα ενάντια στη μνημονιακή λαίλαπα που διαλύει κοινωνικά αγαθά όπως η υγεία και εξαθλιώνει την ύπαρξη και τη ζωή μας.



Στον αγώνα ενάντια στην διάλυση του Νοσοκομείου μας πρέπει να είμαστε όλοι πρωταγωνιστές……



Διεκδικούμε:

  • ανατροπή όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων
  • άμεση απόσυρση των συγχωνεύσεων – καταργήσεων Νοσοκομείων
  • δημόσιες, δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους
  • αυτοτελές και αυτοδύναμο Νοσοκομείο Νάξου
  • άμεση στελέχωση, εξοπλισμό, χρηματοδότηση του Νοσοκομείου Νάξου και των εποπτευόμενων μονάδων του (Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων) ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του πληθυσμού




Η Γενική Συνέλευση του Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ. της 07/12/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου