Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Τζάμπα δουλειά! Δεν πληρώνουν μισθούς και επιδόματα

Χωρίς επίδομα αδείας 1 εκατ. εργαζόμενοι

1.200.000 πληρώνονται με καθυστέρηση 3 έως 12 μήνες. Tην ίδια ώρα 1.000.000 δεν έχουν πάρει επίδομα αδείας. Κι όλα αυτά με την χώρα να έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
     
Υπολογίζεται ότι από τους 1,8 εκατ. μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, στην ώρα τους εξακολουθούν να πληρώνονται μόλις οι 600.000 με 700.000!

Του Τζώρτζη Ρούσσου



Σε μια οδυνηρή πραγματικότητα καταπάτησης βασικών εργασιακών δικαιωμάτων έχουν εμπλακεί οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Οπως δείχνουν τα στοιχεία από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και το ΙΚΑ και σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, περίπου 1 εκατ. εργαζόμενοι εξαναγκάστηκαν σε διακοπές χωρίς χρήματα. Αναλυτικότερα σ’ αυτούς τους εργαζομένους, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις, δεν καταβλήθηκε το επίδομα αδείας (ανέρχεται σε μισθό μηνιαίο μισθό).

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, υπολογίζεται ότι περίπου 550.000 εταιρείες το φετινό καλοκαίρι δεν κατέβαλαν τα χρήματα του επιδόματος (υποχρεούνται να το καταβάλουν την πρώτη ημέρα που ο εργαζόμενος κάνει χρήση της καλοκαιρινής άδειας αναψυχής), βάζοντας τα σχετικά ποσά στα χρωστούμενα του έτους.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι περίπου ο ίδιος αριθμός επιχειρήσεων δεν καταβάλλει στην ώρα του τον μηνιαίο μισθό επιλέγοντας την πολιτική τού έναντι, με τις καθυστερήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία, να κυμαίνονται, κατά μέσο όρο, στους 3 με 4 μήνες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και τους… 12 μήνες!

Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη και παράγοντες της αγοράς, υπολογίζεται ότι από τους 1,8 εκατ. μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, στην ώρα τους εξακολουθούν να πληρώνονται μόλις οι 600.000 με 700.000!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο της μη καταβολής του επιδόματος αδείας έκανε την εμφάνισή του το καλοκαίρι του 2010 μαζί με την εισαγωγή της οικονομίας στη μέγκενη των Μνημονίων, ενώ κάθε χρόνο εντείνεται λόγω της άρνησης των μνημονιακών κυβερνήσεων να δουν τα προβλήματα που προκαλούν η μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και η διαρκής συρρίκνωση της κατανάλωσης.

Οι επιτήδειοι

Βέβαια στη ζοφερή πραγματικότητα της αληθινής οικονομίας, εκτός από τους επιχειρηματίες που έχουν αντικειμενική αδυναμία καταβολής του επιδόματος αδείας, υπάρχουν και εκείνοι που επωφελούνται από το κακό κλίμα και αποφεύγουν να το καταβάλουν, παρότι έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα. Ωστόσο η κυβέρνηση -και κατ’ επέκταση ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο οποίος ισχυρίζεται ότι μέσα από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μπορεί να εντοπίσει τέτοιου είδους φαινόμενα- ουδέν έχει πράξει προς αυτή την κατεύθυνση, αφήνοντας τους εργαζομένους έρμαια των διαθέσεων επιτηδείων.

Παρότι δεν είναι ενδεικτικός ο αριθμός των εργαζομένων που προσφεύγουν στο ΣΕΠΕ για την επίλυση της εργατικής διαφοράς (καθότι οι επιθεωρητές εργασίας δεν μπορούν με βάση το νομοθετικό πλαίσιο να επέμβουν παρά μόνο να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν αυτές τις διαφορές) θα πρέπει να σημειωθεί ότι εντός του 2012 η συντριπτική πλειονότητα των εργατικών διαφορών που συζητήθηκαν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αφορούσαν διαφορές οικονομικής φύσης. Συγκεκριμένα οι μισθολογικές απαιτήσεις των εργαζομένων για αποδοχές που δεν τους καταβλήθηκαν αφορούν το 75% των προσφυγών στις Επιθεωρήσεις Εργασίας. Αναλυτικότερα το 2012 διεξήχθησαν συνολικά 21.520 εργατικές διαφορές, από αυτές επιλύθηκαν οι 10.125, ματαιώθηκαν οι 5.110 και παραπέμφθηκαν στα δικαστήρια οι 6.285, ενώ οι Υπηρεσίες Εργασιακών Σχέσεων υπέβαλαν 1.736 μηνύσεις ή μηνυτήριες αναφορές προς τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που διαπιστώθηκαν κατά τη διαδικασία των εργατικών διαφορών.

Οι διαφορές αυτές αναλύονται κατά θέμα ως εξής:
- 55,81% για καθυστέρηση ή μη καταβολή δεδουλευμένων
- 15,43% για καταγγελία σύμβασης εργασίας
- 13,92% για μη καταβολή αδείας και επιδόματος αδείας
- 5,98% για διάφορα άλλα αίτια
- 5,66% για μη καταβολή επιδομάτων εορτών
- 2,99% για υπέρβαση νομίμου ωραρίου
- 0,2% για θέματα που αφορούν την ισότητα.

Πηγή: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 31/8/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου